VINOS DEL MOMENTO

Bijzondere wijnen voor

bijzondere momenten

DOS CLAVELES

 

Deze witte wijn van de Pedro Ximenez druif neemt je mee op reis naar de tuinen van Cordoba met honderden bloemen. Om er verzekerd van te zijn dat het een frisse wijn wordt, worden de druiven vroeg geoogst. Eind juli is het tijd om de rijpe druiven selectief te oogsten, wat niet alleen zorgt voor frisse druiven, maar ook fruitige aroma’s en een aangename zuurgraad.

 

De wijn straalt met een helder gele kleur. Aroma’s van appel, peer, abrikoos en banaan dansen uit het glas. Deze fruitige tonen worden aangevuld met frisse citrustonen en aroma’s van bloemen. Het is een droge wijn in de mond met een ronde aanzet. Licht fris en vooral zeer aangename afdronk. 

EL PINO GRANATE 2009

 

Deze zeer bijzondere rode natuur wijn is gemaakt van de druivensoort Pinot Noir uit het oogstjaar 2009 van Bodega’s Barranco Oscuro in Las Alpujarras, de heuvels tussen Sierra Nevada en de Middellandse zee.  De wijngaarden van leisteen- en kleigronden liggen op een gemiddelde hoogte van 1.290 meter en zijn dan ook een van de meest hoog gelegen wijngaarden van Europa.

 

De druiven zijn met de hand geoogst, met minimale tussenkomst, geen pesticiden en gebotteld zonder toevoeging van sulfieten of andere chemicaliën.

 

Vanwege de rijping van meer dan 12 maanden in vaten is Pino Granate een zeer tanninerijke wijn. Ondanks dat het een oude vintage is, is de wijn nog springlevend, fruitig met bramen, zwarte bessen, aards, leer en is diep en droog.

 

De wijn is ongeklaard en bevat daardoor natuurlijke sedimenten van de wijn zelf.

Manuel Valenzuela bewerkt samen met zijn zoon Lorenzo een paar hectare wijngaarden in de Alpujarras,de heuvels tussen de Sierra Nevada en de Middellandse Zee. Ze zijn kampioenen met inheemse druivensoorten en maken wijnen van adembenemende zuiverheid en precisie.

 

Manuel werd geboren in Granada en verhuisde als volwassene naar Frankrijk om aan het regime van Franco te ontsnappen.  Eind jaren '70 keerde hij terug naar de Alpujarras en kocht in 1979 Barranco Oscuro. Het gebied was ooit zwaar beplant met wijnstokken en een belangrijke producent van wijnen voordat het werd gedecimeerd door phylloxera.  Boeren herplantte meestal met amandelbomen in plaats van het risico te nemen om wijnstokken opnieuw te planten.  Sommige wijngaarden bleven bestaan, maar de inheemse variëteiten waren sterk uitgeput.

 

Nadat hij de boerderij had gekocht, behield Manuel veel van de amandelbomen, maar begon hij de wijngaarden opnieuw te planten met enkele van de oude inheemse variëteiten - Tempranillo, Garnacha en Vigiriega.  Aanvankelijk verkocht hij de druiven aan een lokale coöperatie, maar halverwege de jaren negentig begon hij met het maken en bottelen van de wijn.  Tegelijkertijd plantte hij, in een geest van experimenteren en in samenwerking met een plaatselijke universiteit, enkele internationale variëteiten: o.a. Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Viognier, Vermentino, Riesling.  De eerste paar bottelingen op het landgoed waren wat bekend staat als Vino Costa - alles wordt samen geoogst en gevinifieerd, waardoor je een lichtoranje-roze wijn overhoudt en in de loop der jaren zijn ze geleidelijk overgestapt op het afzonderlijk bottelen van variëteiten en het doen van enkele melanges.

 

De boerderij bestaat nu uit 12 hectare wijngaarden op ongeveer 1.300 meter boven de zeespiegel, geplant op leisteengrond.  Genesteld tussen amandelboomgaarden en op slechts 10 km van de Middellandse Zee, is het microklimaat bijzonder en perfect om zonder chemicaliën in de wijngaard te werken.  Manuel's zoon Lorenzo helpt nu in de wijngaarden en bodega, maar Bodega Barranco Oscuro werkt nog steeds zoals ze vanaf het begin hebben gedaan - volkomen natuurlijk.  De combinatie van vakkundig wijngaardbeheer, wijn maken, klimaat en kwaliteit van de bodem is wat de wijnen van Barranco Oscuro zo bijzonder maakt.